Autor: Mait Kraun • 26. aprill 2019

Börs: maisi ja nisu hind languses

Nädala börsiuudised: aina suuremad toodanguootused survestavad nisu; mais on sarnaselt nisule võtnud suuna alla; kohvihinnad langesid edasi; nafta tõusis kuue kuu tippu.
Maisipõld.
Foto: Pixabay

Nädala märksõnad:

•Nisuhinnad jõudsid selle nädala keskel uude madalpunkti. Lääne-Euroopas lubatakse vihma ning see on vähendanud muret kuiva ilma pärast. Samuti on toodanguootused kasvanud – näiteks IGC tõstis globaalse nisutoodangu prognoosi 3 miljoni tonni võrra.

•Kohvi- ja suhkruhinnad langevad edasi. Kohvitootmine saab olema ka tänavu mahukas ning tootjad ei ole nõus praeguste hindade juures müüma.

•Nafta jõudis kuue kuu tippu ning bensiini hinnatõus sai uuesti hoo sisse. Samas arvatakse, et hinnad ei saa enam väga palju tõusta, sest praeguste hindade juures tekib suurem huvi tootmist tõsta.

Aina suuremad toodanguootused survestavad nisu

Euronexti uuema saagi nisufutuurid langesid kolmapäeval uude madalpunkti, sest ootused toodangu osas on kasvanud, eriti Euroopa põhjaosas, vahendab Reuters.

Septembrikuu Pariisi nisufutuuride hind langes nädalaga kokku 1,2 protsenti, 171,25 euroni tonnist. Kui vaadata viimase aasta jooksul ülejärgmise kuu futuuride hindu, siis praegusest madalamal on hinnad olnud viimase aasta jooksul vaid korra.

Turuosalised keskenduvad uue hooaja toodanguootustele, mis varjutasid euro kursi langusest tulenevat positiivset mõju. Nii Venemaal kui USAs on kasvutingimused väga head olnud, samuti tõstis Kanada valitsus kohaliku nisukülvi prognoose.

Toidunisu septembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.

Mure kuiva ilma pärast on kadumas

Kui varasemalt on Lääne-Euroopa kuiv ilm turuosalistele muret tekitanud, siis nüüd oodatakse regioonis vihma. “Kõik uudised on nädala alguses läinud samas suunas,” ütles üks kaupleja Reutersile.

Musta mere regioonis on ilm samuti väga soodne ning see suurendab tõenäosust, et Ukraina ja Venemaa toodang saab tänavu olema jälle suur.

Euronexti andmetest selgub, et turuosalised on 19. aprillil lõppenud nädalal hinnalangusele panustavate positsioonide hulka suurendanud.

IGC tõstis maisi ja teravilja toodanguprognoose

Neljapäeval teatas ka Rahvusvaheline Teraviljade Nõukogu, et tõstis 2019/20 hooaja maisi- ja nisutoodangu prognoose.

Organisatsioon suurendas hooaja toodanguprognoosi 3 miljoni tonni võrra, 762 miljoni tonnini. Peamiselt peegeldab see Venemaa tootmisprognooside kasvu.

Maailma maisitoodangu prognoosi tõsteti 1 miljoni tonni võrra, 1,125 miljardi tonnini.

Mais on sarnaselt nisule viimasel ajal tublisti odavnenud, sest toodanguootused kasvavad. Septembrikuu futuur on võrreldes jaanuari tasemetega odavnenud ligi 10 protsenti, 169 euroni tonnist.

Maisi septembrikuu futuur (€/tonn). Allikas: Barchart.
Teistest toorainetest kallines rapsiseemnete hind Euroopas 1,2 protsenti, 365,25 euroni tonnist. Kooritud piima pulbri hind tõusis 1,7 protsenti ning tonn maksab 1993 eurot.

Kohvihinnad langesid edasi

Robusta kohvifutuuride hind langes ICE börsil viimase kolme aasta madalaima tasemeni. Suhkur odavnes, vaatamata sellele, et Brasiiliast tulnud uudised olid toetavad.

Juulikuu robusta kohvi hind langes neljapäeval 1369 dollarini tonnist, mis on madalaim tase alates 2016. aasta märtsist. Kauplejad ütlesid, et arabica kohvi hakkas langema ning nüüd on robusta sellele järele jõudnud.

Kohviturule on survestavalt mõjunud eelmise aasta suur toodang. Ka tänavu oodatakse kopsakat toodangut.

Nafta tõusis kuue kuu tippu

Nafta on võtnud uuesti suuna üles, sest USA teatas, et kehtestab sanktsioonid neile, kes Iraanist nafta ostavad. Samas on tõenäoline, et suur hind meelitab turule rohkem varusid.

Hinnatõusu põhjustena võib üldiselt välja tuua neli faktorit. Esiteks on USA kehtestanud sanktsioonid maailma suurimate naftavarudega Venezuelale. Teiseks on USA karmistanud Iraani vastaseid sanktsioone. Naftatootmisega on probleeme nii Liibüas (võimaliku kodusõja tõttu) ja Nigeerias. Neljanda faktorina võib välja tuua OPECi tootmispiirangud.

Brenti toornafta kallines nädalaga kokku 3,9 protsenti ja barrel maksab juba 74,35 dollarit, mis on viimase poole aasta kõrgeim tase. Rotterdami 95 bensiin kallines 3,4 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 730 dollarit.

Diislikütuse hind tõusis 0,9 protsenti ja kerge kütteõli kallines 1,2 protsenti. Maagaasi hind tõusis 5,5 protsenti, 4,32 dollarini briti soojusühiku kohta.

Bensiini hind.
Foto: Äripäev AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960